za živali

| More

Kritičnost v potrjevanju dominance? Ta je pa res lovska!

Prispevki | 05.04.2016. 23:07

Ta je pa res lovska!

Vesna Liponik in Branislava Vičar

UGM Studio je 11. 3. 2016 postavil na ogled razstavo z naslovom Ta je lovska!  Razstavljena dela naj bi, kot je zapisano na spletni strani UGM (http://www.ugm.si/razstave/ta-je-lovska-1123/), »usmer[jala] pozornost na probleme sodobnega časa, kot so potrošništvo, odtujenost, pomanjkanje sočutja«. A namesto kritike konzumeristične kulture globalnega kapitalizma, ki jo napoveduje UGM, najdemo na razstavi ekstremno objektivacijo in marginalizacijo živalskih teles.

več

Ris v ujetništvu (Ris in risinja iz ljubljanskega živalskega vrta)

Ris in risinja iz ljubljanskega živalskega vrta

Prispevki | 11.02.2014. 23:39

Od umetne reprezentacije do medijske senzacije

Urška Breznik in Branislava Vičar

Nedavni dogodki v ljubljanskem živalskem vrtu in spremljajoči medijski diskurz ponovno odpirajo vprašanje smiselnosti obstoja institucije živalskega vrta, hkrati pa rušijo zavajajočo predstavo o njeni izobraževalni in »ohranitveni« vlogi.  Še več  ̶  so neizpodbiten dokaz za to, da govor o »ohranjanju« vrst pomeni obravnavo živali kot izkoristljivih stvari, s katerimi manipulira človek za lastne namene. »Ohranitveni« vidik, kot poudarja animalistična etična teoretičarka in kritičarka speciesizma Joan Dunayer, ne rešuje vrst, ampak ostaja primarni vzrok njihovega uničenja.

več

Veganstvo kot politično gibanje

Prispevki | 03.11.2013. 18:01

Ob mednarodnem mesecu veganstva

Branislava Vičar

V času, ko se veganstvo v neoliberalnem individualističnem okviru degradira na enega od potrošniških življenjskih slogov (kjer je zahodni slog življenja evfemizem za to, da eni druge zatirajo), se kaže nujna potreba po družbeno-politični kontekstualizaciji veganstva. 

več

Veganstvo v orlovem gnezdu

Prispevki | 19.09.2011. 10:50

Veganstvo v orlovem gnezdu

Branislava Vičar

Slikanje veganstva v zadnjem mesecu kot nesprejemljivega in problematičnega, sočasno pa - v navidezno odprtem liberalnem diskurzu -  kot obrobnega in s tem odklonskega, podprto s senzancionalističnim medijskim poročanjem, je slovenske veganke in vegane prisililo v pozicijo pro & contra in dokazovanje lastnega zdravja ter zdravja njihovih otrok. Kljub vsej kredibilnosti poročanja o vse večjem številu zdravih veganskih otrok, kljub smernicam vseh uglednih organizacij za človeško zdravje in nutricionistiko in kljub vse večjemu številu epidemioloških raziskav, ki potrjujejo normalen razvoj otrok, ki sledijo uravnoteženi veganski prehrani, pa defenzivna drža ne zadostuje, saj ne pokaže na osnovno hegemonijo, ki veganstvo stabilizira kot predsodek.

več

8-urni prevozi živali ...

Prispevki | 14.07.2011. 21:02

8-urni prevozi živali: sprememba položaja živali ali zgolj ohranjanje institucionaliziranega izkoriščanja?

Branislava Vičar

Te dni je tako kot v drugih državah EU tudi v Sloveniji aktualno podpisovanje peticije za 8-urne prevoze živali do klavnic. Kampanjo, imenovano 8ur (8hours), je (ponovno) sprožila organizacija Animals' Angels v sodelovanju z evroposlancem Danom Jørgensenom. Ne zgolj moralno, ampak tudi pragmatično vprašanje, ki bi si ga morali zastaviti ob vsaki kampanji, povezani z izkoriščanjem živali, je: Kolikšno korist bi imele živali od potencialnega uspeha kampanje? V kolikšni meri bi ta zaščitil njihove interese?

več