za živali

| More
Javna tribuna: Izzivi in strategije (Tretji Dnevi boja proti speciesizmu)

Tretji Dnevi boja proti speciesizmu

Akcije | 30.09.2019. 22:00

Dosledno proti zatiranju

26.--28. september 2019

Tretji dnevi boja proti speciesizmu (plakat)

več

Performans na Glavnem trgu v Mariboru (Teden boja proti speciesizmu)

Teden boja proti speciesizmu

Akcije | 21.08.2017. 08:21

ZaŽivali! vabimo na cikel dogodkov, ki jih prirejamo ob mednarodnem dnevu za odpravo speciesizma (26. avgust).

Speciesizem razumemo kot sistem prevlade, ki uporabi koncept vrste kot vstopno točko za razvrščanje bitij in njihove moralne pomembnosti. To je ideologija, ki proizvaja in zakoreninja instrumentalno gledanje na živali in s tem upravičuje, da se jih obravnava kot podrejeno obliko življenja. Na podlagi speciesistične ideologije se živalim odvzema moralna vrednost in se jih degradira do te mere, da se jih obravnava kot dobrino; kot danost, ki naj bi obstajala izključno za zadovoljevanje človekovih želja in potreb.

Da bi dosegle_i družbeno in okoljsko pravičnost, moramo zahteve protispeciesističnega gibanja priključiti zahtevam protirasističnih, protifašističnih, feminističnih, delavskih in drugih emancipatornih gibanj in ta perspektiva bo legitimirala gibanje za pravice živali kot del gibanja za intersekcijsko pravičnost.

Beri dalje ...


več

Počasne in krute smrti živali na ozadju kapitalistične delitve na nacionalne države (Performans: Počasne in krute smrti živali ...)

Performans: Počasne in krute smrti živali ...

Akcije | 19.12.2015. 23:41

S performansom Počasne in krute smrti živali na ozadju kapitalistične delitve na nacionalne države, ki smo ga izvedli v soboto, 19. 12. 2015, na Grajskem trgu v Mariboru, smo na simbolni ravni problematizirali protibegunski rasizem EU in Slovenije kot njene članice, na ozadju katerega trpijo in umirajo prostoživeče živali. Prikazali smo učinek žične ograje z rezili na dveh nivojih: metaforičnem – žična ograja sproža metaforične asociacije grožnje in nevarnosti, ki naj bi jo domnevno predstavljali begunci, in realnem, konkretnem – ograja beguncem, kolikor je mogoče, fizično otežuje življenje; v senci tega na rezilih ograje počasi in izjemno boleče umirajo prostoživeče živali, ki jim žična ograja zapira migracijske poti.

več