za živali

| More
... (Društveni dnevi Za živali! 2015)

Društveni dnevi Za živali! 2015

Društveni dnevi 21.03.2015. 07:50

Z Društvenimi dnevi promoviramo veganstvo kot politično gibanje, ki zahteva, da ljudje prepoznamo temeljne dolžnosti pravičnosti do živali. Zahtevamo enakovredno moralno obravnavo ljudi in živali ter vključitev živali v etično-politično sfero.

PROGRAM (pdf).

ČETRTEK, 26. marec 2015, MISC INFOPEKA

Kulturni center Pekarna, Ob železnici 16, Maribor

19.30

Živali v véliki vojni in Mrtvaški ples živali

Predavanje Damijana Kracine in Janija Pirnata iz Društva za domače raziskave

Članice in člani Društva za domače raziskave Alenka Pirman, Damijan Kracina, Katarina Toman Kracina in Jani Pirnat so ob 100. obletnici začetka 1. svetovne vojne z aktualizacijo motiva mrtvaškega plesa tematizirali živali v prvi svetovni vojni in predstavili njihovo utilitaristično vojaško sistematizacijo.

Vojna še posebej med živalmi v službi človeka ne izbira žrtev. Mnoge so umrle v bojih, še več pa zaradi nemogočih terenskih in vremenskih razmer, lakote, izčrpanosti in bolezni. Zato je razmišljanje o univerzalnosti smrti v vojnem času Katarino Toman Kracina in člane Društva za domače raziskave pripeljalo do teme mrtvaškega plesa, priljubljene srednjeveške alegorije, ki se ponovno pojavi po prvi svetovni vojni kot reakcija na žrtve vojne in bolezni po vojni, ki je zadela vse sloje družbe. Po vzoru Mrtvaškega plesa iz Hrastovelj so naslikali sliko Mrtvaški ples živali in jo predstavili v gorah pod Mangartom, Primož Oberžan pa je po freski za to priložnost skomponiral glasbo.  

Zgodovinsko ozadje, okoliščine, koncepte in potek nastajanja 7-metrske slike bosta predstavila Jani Pirnat in Damijan Kracina. Predavanje bo pospremljeno z dokumentarnim video materiaom, ki prikazuje raziskave o položaju živali na fronti. 

Druženje bomo nadaljevali ob veganski večerjici.

   

PETEK, 27. marec 2015, MISC INFOPEKA

Kulturni center Pekarna, Ob železnici 16, Maribor

17.00–20.00

Kuharska delavnica: »Uspešnice Veganskih večerjic 2014/15« 

Pripravljali bomo naslednje jedi:

  • namaz iz belega fižola in suhih paradižnikov
  • sabdži s koruzo
  • kvinojine polpete s koruzo
  • sladki krompir s špinačo in karijem
  • solato iz belega fižola in suhega paradižnika
  • čokoladni puding s čilijem 

Prijave na delavnico sprejemamo do srede, 25. 3., na naslov: info@zazivali.org. Prispevek udeleženk in udeležencev znaša 5 EUR po osebi in je namenjen zgolj kritju stroškov sestavin.

   

NEDELJA, 29. marec 2015

Veganski pohod do partizanske bolnišnice Franja in Bevkove domačije

 

Zbirališče: KC Pekarna ob 8.00

"Z bolnišnico smo začeli tako, kakor se glasi prvi stavek ljudskošolske naloge: 'Lepega šolskega popoldneva sta se napotila z bolničarjem Gašperejem skrivaj v sotesko.'"

(Viktor Volčjak, Bolnica Franja)

Veganski pohod je pravzaprav krajši sprehod do partizanske bolnišnice Franja. Po ogledu bolnišnice se bomo zapeljali do vasi Zakojca, rojstnega kraja pisatelja Franceta Bevka (1890–1970). Bevkova domačija je preurejena v spominski muzej, ki nas popelje v čas in način življenja cerkljanskih vasi pred stoletjem. Na podstrešju hiše je literarno-zgodovinska razstava o življenju in delu pisatelja.

Društvo bo pripravilo vegansko popotnico. Povratek je predviden v poznih popoldanskih urah.

Ker se bomo peljali mimo Ljubljane, se nam lahko pridružite tudi na kateri drugi lokaciji na relaciji Maribor–Ljubljana.

Vse zainteresirane prosimo, da se za pohod evidentirate do četrtka, 26. marca 2015, na info@zazivali.org. Prav tako se nam oglasite, če bi želeli še katere druge informacije v zvezi s pohodom.