za živali

| More
DD-16-17 (Društveni dnevi Za živali! 2016)

Društveni dnevi Za živali! 2016

Društveni dnevi 27.05.2016. 23:42

Človek je žival.

Žival je človek.

(Srečko Kosovel, Cirkus Kludsky)

Z Društvenimi dnevi promoviramo veganstvo kot politično gibanje, ki zahteva odpravo vseh sistemov zatiranja in prevlade. Zagovarjamo politiko popolne osvoboditve in verjamemo, da ultimativno pravičnostna pozicija ne dopušča izključitve živali.

PROGRAM (pdf)

PETEK, 3. junij 2016, MISC INFOPEKA

Galerija K18, Koroška cesta 18, Maribor

19.30

Človek je žival. / Žival je človek.

Performans Betine Habjanič

Telesna subjektiviteta ni statična, temveč spremenljiva, porozna, prepustna kategorija. Razmislek o različnih možnostih telesne subjektivitete odpira prostor za kritični razmislek ne le o živalskostih, temveč tudi o človeškostih in v tem je mogoče prepoznati pomembna izhodišča za nove umestitve razprave o dekonstrukciji binarnosti človeško – živalsko.

Besedila, ki preizprašujejo konstrukte človeškosti in živalskosti, bodo brale, brali: David Prajnc, Branislava Vičar, Tomaž Podbevšek, Vesna Liponik in David Muster.

Večer bomo sklenili z vegansko večerjico.

   

SOBOTA, 4. junij 2016, MISC INFOPEKA

Kulturni center Pekarna, Ob železnici 16, Maribor

11.00–12.30

Začnimo s spremembo, delavnica o pravicah živali

Izvajalki: Urška Breznik in Branislava Vičar.

Na delavnici bomo izpostavili gibanje za pravice živali kot eno od pomembnih družbeno-političnih gibanj za pravičnost. Govorili bomo o vlogi in umeščenosti živali v družbi, o človeško-živalskih odnosih in vzpostavljanju ločnice med človeškostjo in živalskostjo. Razvijali bomo nove načine videnja sveta in ponudili radikalen izziv obstoječemu družbenemu redu.

Prijave na delavnico sprejemamo do srede, 1. 6., na naslov: info@zazivali.org.

   

NEDELJA, 5. junij 2016

Veganski pohod po Kosovelovi poti

Zbirališče: KC Pekarna ob 8.00

Čas hoje: 2 uri

Težavnost: nezahtevno, krajši vzponi in spusti

»A mi, ki se borimo za tisto pravico, ki mora koncem koncev zmagati, ne smemo obupavati. Mogoče je samo korak do tistega časa, mogoče dva. A ta sila, da se človek kljub vsem nasiljem bori za zmago pravice, ta sila da človeku pokončno hojo in odkrit pogled. Kajti lahko bo onim, ki bodo lahko rekli: vse življenje smo se borili za pravico.«

(Iz pisma Srečka Kosovela staršem februarja 1926)

Ob 90. obletnici smrti avantgardnega pesnika Srečka Kosovela bomo prehodili Kosovelovo pot − pot od Sežane do Tomaja, pot med kraškimi skalami in brinjem, pot, ki se s svojo motiviko vpisuje tudi v Kosovelove verze. Na poti bomo ob branju izbranih Kosovelovih pesmi razkrivali, kako je pesnik utemeljeval svojo pozicijo v daljavah do človeškega sveta.

Pot je dolga dobri dve uri hoda. Iz Maribora bo organiziran avtobusni prevoz. Cena prevoza pri 20 prijavljenih znaša 19 evrov na osebo. V Tomaju si bomo najprej ogledali Kosovelovo domačijo, nato pa bo v bližnji gostilni organizirano skupno kosilo. Cena obroka, ki bo vključeval pohodniško enolončnico in jabolčni zavitek, znaša 5,5 evra. Društvo bo pripravilo vegansko popotnico.

Ker se bomo peljali mimo Ljubljane, se nam lahko pridružite tudi na kateri drugi lokaciji na relaciji Maribor–Ljubljana.

Povratek je predviden v večernih urah.

Vse zainteresirane prosimo, da se za pohod evidentirate do četrtka, 2. junija 2016, na info@zazivali.org. Prav tako se nam oglasite, če bi želeli še katere druge informacije o pohodu.