za živali

| More
komandant stane krožnik paprika w (33. Veganska večerjica)

33. Veganska večerjica

Veganske večerj(ic)e 11.05.2012. 22:55

Za živali! vas v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže  v četrtek, 17. 5. 2012, ob 19.30 vabi v dvorano Gustaf (Kulturni center Pekarna, Ob železnici 8, Maribor) na Vegansko večerjico. Tokratna gostja, folkloristka, zoofolkloristka in ekokritičarka, dr. Marjetka Golež Kaučič bo nastopila s predavanjem Zoopoetika v svetovni in slovenski književnosti ali Kjer se vrste srečajo ...

Na podlagi znanstvenih konceptov ekokritike in kulturne (literarne) animalistike ter novejšega filozofskega diskurza  (od človeškega šovinizma, prek ljubezni do drugega ter celo do »Biti žival, zatorej sem« ali derridajevske provokacije in transformacije Descartesa: "Mislim, torej sem") bodo v predavanju obravnavani izbrani teksti avtorjev svetovne književnosti in slovenske poezije (Rainer Maria Rilke, John M. Coetzee, Robert Burns, Charles Baudelaire, Mark Twain, Virginia Woolf, Srečko Kosovel, Svetlana Makarovič, Gregor Strniša, Jure Detela) v luči odkrivanja zoopoetike. Ne več na motivno-tematski ravni, temveč z zooliterarnoteoretsko metodo, ki omogoča odkrivati zoopojave v literaturi  in presojati, ali je žival prikazana kot objekt, bitje, ne-človeška subjektiviteta ter ugotavljati različna razmerja človeka do živali. Prostori v literaturi, kjer se vrste srečajo, so lahko prikazani kot odsevi realnosti ali pa kot želja po preseganju le-te. Tako tuji kot slovenski ustvarjalci in ustvarjalke se v svojem odnosu do živali gibajo večinoma na tako imenovani empatični ali ekološko-etični osi in so vsi zelo kritični do antropocentrizma. S tem predavanjem želi avtorica opozoriti tudi na to, da potrebujemo nove teoretske temelje za raziskave animalnega in človeškega v literaturi (tudi v folklori in kulturi, družbi), nova etična in  ekološka vodila ob obravnavi razmerij med človeško in živalsko živaljo in o prostorih, ki jih oboji oblikujemo, pa jih prvi razdirajo, drugi pa se umikajo in izginevajo. Zato meni, da je treba uporabiti etični in ekološki diskurz glede t. i. »poetike vrst« in tudi s pomočjo pesnikov/pesnic in filozofov/filozofinj revidirati polaščevalski vidik človeka do vsega bivajočega.

Veganske večerjice so projekt društva Za živali! Vse dejavnosti društva so nepridobitne; društvo nima sponzorjev kakor tudi ne drugih finančnih prihodkov. Veganske večerjice pripravljamo štirje člani društva in jih financiramo iz lastnih finančnih sredstev. Zaradi zagotavljanja kakovostne ravni pripravljene hrane so stroški tudi temu primerno visoki. Donacija za vegansko večerjico znaša 2 EUR na osebo; ni namenjena kritju stroškov, ampak je denar v celoti namerno usmerjen v projekte društva (npr. plačevanje potnih stroškov povabljenim gostjam in gostom; tiskanje letakov/plakatov; priprava materialov za izvedbo delavnic o pravicah živali; organizacija Društvenih dnevov, veganskih pohodov in drugih rednih aktivnosti društva).