za živali

| More
Delavnica (Delavnica na srednji šoli)

Delavnica na srednji šoli

Delavnice o pravicah živali | 14.02.2012. 23:45

13. 2. 2012 smo Za živali! v četrtem letniku gimnazijskega programa Srednje šole Slovenska Bistrica v okviru maturitetne skupine izvdeli delavnico z naslovom Pravice živali. Delavnica je trajala dve šolski uri. Pojasnili smo temeljne pojme, kot so pravice živali, speciesizem in veganstvo, in izpostavili lastninski status živali v zahodni družbi.

več

komandant stane krožnik paprika w (30. Veganska večerjica)

30. Veganska večerjica

Veganske večerj(ic)e | 14.02.2012. 23:40

Za živali! vas v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mrež  v četrtek, 16. 2. 2012, ob 19.30 vabi v dvorano Gustaf (Kulturni center Pekarna, Ob železnici 8, Maribor) na Vegansko večerjico.

Tokrat si bomo ogledali dokumentarni film Peaceable Kingdom, ki razkriva nove uvide posameznic in posameznikov, ki so odrasli na tradicionalnih kmetijah in so pričeli preizpraševati temeljne premise privzetega načina življenja. Film izpostavlja preplet družbenih, psiholoških in gospodarskih dejavnikov, ki so bili določujoči  za premislek  o lastnem udejstvovanju v izkoriščanju živali. Film bo predvajan v angleškem jeziku.

Po ogledu filma se obeta še večer raznolike jazz glasbe: od tradicionalnega do nekoliko modernejšega jazza v izvedbi kvarteta Matjaža Ferka,  prostor pa bo še za kratek izlet v prosto improvizirano glasbo.

več

komandant stane krožnik paprika w (29. Veganska večerjica)

29. Veganska večerjica

Veganske večerj(ic)e | 24.01.2012. 23:37

Za živali! vas v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mrež  v četrtek, 19. 1. 2012, ob 19.30 vabi v dvorano Gustaf (Kulturni center Pekarna, Ob železnici 8, Maribor) na Vegansko večerjico. Tokrat bo dr. Jožica Čeh Steger izvedla predavanje z naslovom Tematizacija živali v luči literarne ekologije.

Ekokritika oziroma literarna ekologija je v svoje tematsko področje dovolj razpoznavno umestila etične vidike preučevanja odnosov med človekom in živaljo, pri čemer je še posebej kritična do antropocentrizma, ki potiska  nečloveška bitja v položaj Drugega. V prispevku je z vidika literarne ekologije predstavljena Cankarjeva in Partljičeva kratka proza z živalsko tematiko. Posebna  pozornost je namenjena opazovanju tematizacije različnih odnosov med človekom in živaljo kakor tudi kritiki antropocentrizma.

več

komandant stane krožnik paprika w (28. Veganska večerjica)

28. Veganska večerjica

Veganske večerj(ic)e | 13.12.2011. 14:17

Za živali! v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže vas v četrtek, 15. 12. 2011, ob 19.30 vabi v dvorano Gustaf (Kulturni center Pekarna, Ob železnici 8, Maribor) na Vegansko večerjico.

Tokrat bo Branislava Vičar izvedla predavanje z naslovom Biodiverziteta v neoliberalnem kapitalizmu in položaj živali.

Ekosistemi in živali kot njihov del so v neoliberalnem kapitalizmu pojmovani kot "naravni kapital", ki z vključitvijo v globalni ekonomski sistem oblikujejo t. i. "naravne monopole", na osnovi katerih neoliberalne države oblikujejo monopolno moč. Prakse upravljanja z naravo in njenega izkoriščanja postajajo pod navidezno humanističnim prizvokom še bolj monopolne in to podpira še globjo prevlado nad naravo, njeno izkoriščanje in instrumentalizacijo. Živali kot del ekosistema dobijo z vključitvijo v ekonomski sistem tržno vrednost - ta je določena z njihovo estetsko, komercialno, znanstveno in rekreacijsko uporabnostjo.  Biodiverziteta sicer lahko ima pomembno vlogo pri reševanju članov ogroženih vrst, a z vrednotenjem življenja živali po merilu redkosti predpostavlja speciesizem, hkrati pa izključuje posameznost, saj ne nasprotuje ubijanju živali na načine, ki ne ogrožajo vrste kot celote.

več

Projekcija filma Making the connection 5 (Projekcije Za živali! na Grajskem trgu)

Projekcije Za živali! na Grajskem trgu

Novice | 25.11.2011. 10:59

Za živali! vas vabimo, da se nam ob petkih med 17. in 20. uro pridružite na filmskih projekcijah in veganskih prigrizkih na Grajskem trgu v Mariboru. Pričnemo v petek, 25. 11. 2011. Pripeljite prijatelje/-ice!

več