za živali

| More

Poročilo društva za leto 2011

Slovensko | 31.01.2012. 22:19

 POROČILO DRUŠTVA ZA LETO 2011

 

1. VEGANSKE VEČERJICE

V letu 2011 smo v sodelovanju z zavodom Pekarna Magdalenske mreže organizirali enajst Veganskih večerjic, ki so potekale v vsak tretji četrtek v mesecu v dvorani Gustaf, Kulturni center Pekarna, Maribor. Veganske večerjice so namenjene promociji filozofije pravic živali in etičnega veganstva kot politične in moralne odločitve ter so v prvi vrsti izobraževalne narave. Razpravljanja na Veganskih večerjicah 2011/2012 (četrta sezona) povezuje vprašanje: Kolikšna je teža zgodovinskega antropocentričnega predsodka v sodobni zahodni družbi? 

V letu 2011 so se zvrstila naslednja predavanja in/ali projekcije:

- dokumentarni film Vegan society »Making the connection«;

- predstavitev miroljubnega kmetijstva kot načina kmetovanja, ki povsem izključuje živali;

- predstavitev slovenskega prevoda knjige Kitajska študija;

- predstavitev hrvaškega zavetišča IANUA, ki nudi stalno bivališče živalim, ki so bile rešene iz procesa izkoriščanja za hrano;

- predstavitev projekta Veganska tovarišija;

- predavanje Polom človeštva: rekonstrukcija človekovega odnosa do živali v Kunderovem romanu Neznosna lahkost bivanja;

- predavanje Živalski vrt kot sredstvo marginalizacije živali in vzpostavljanja odnosov moči;

- predavanje Biodiverziteta v neoliberalnem kapitalizmu in položaj živali.

 

2. DRUŠTVENI DNEVI ZA ŽIVALI! (18. in 19. junij 2011)

Z Društvenimi dnevi, ki so se odvili v dvorani Gustaf, Kulturni center Pekarna, Maribor, in na Pohorju, smo želeli okrepiti pojmovanje, da so življenja človeških in nečloveških živali moralno enakovredna, ter prispevati k oblikovanju družbenega in političnega gibanja, ki si aktivno prizadeva odpraviti vsakršno uporabo živali in ima veganstvo za moralno osnovo. Veganstvo je edino načelo, ki je skladno s spoznanjem, da imajo nečloveške živali lastno (inherentno) moralno vrednost in niso dobrine za človeško uporabo. Prvi dan Društvenih dnevov je bil namenjen predavanjem s področja pravic živali in predstavitvam knjig, drugi dan pa v duhu soborčevstva obisku partizanske bolnišnice Jesen, ki se nahaja na Pohorju.

Natančen program Društvenih dnevov si lahko ogledate na tej spletni povezavi:

http://www.zazivali.org/novice/za-zivali-drustveni-dnevi

 

3. DELAVNICE ZA OTROKE

 V juniju in juliju 2011 smo s štirimi delavnicami gostovali na Art kampu, ki je potekal v okviru Festivala Lent. Dve delavnici sta bili kuharski in na njih so se otroci naučili pripraviti veganske palačinke, vegansko omako za testenine in veganske ražnjiče. Drugi dve sta bili namenjeni izobraževanju otrok o pravicah živali s pomočjo družabne igre Veganski svet, ki smo jo izdelali člani/-ice društva. Z igro so otroci spoznavali, da živali niso lastnina in da naše vsakdanje odločitve v veliki meri sooblikujejo človekov odnos do drugih živali.

 

4. PROJEKCIJE V CENTRU MARIBORA (7)

V letu 2011 smo izvedli sedem projekcij filma Making the connectio v centru Maribora na stičišču Slovenske ulice in Grajskega trga. Projekcije so namenjene promociji pravic živali in veganstva in jih spremljajo brezplačni veganski prigrizki, ki jih pripravimo člani/-ice društva. Projekcije so se odvile po ena junija in julija, pet pa se jih je odvilo od novembra do decembra, vsak petek med 17. in 19. uro.

 

5. VEGANSKA TOVARIŠIJA

V letu 2011 smo pričeli s projektom Veganska tovarišija. V okviru projekta ponujamo 1-, 2- ali 3-tedensko pomoč in podporo pri prehodu na veganstvo. Del projekta je Veganska zaobljuba, ki zavezuje k veganskemu načinu življenja za izbrano obdobje in zagotavlja neprekinjeno sodelovanje z izbrano vegansko tovarišico, tovarišem. Sodelovanje ponuja izobraževanje o veganstvu kot temeljnem etičnem principu in usmerjanje v prvih tednih veganskega načina življenja, to je zagotavljanje potrebnih informacij o uravnoteženem veganskem prehranjevanju, praktične nasvete za sestavo veganskih jedilnikov za različne priložnosti, pomoč pri izbiri veganskih izdelkov vseh vrst (oblačil, obutve, čistil, kozmetike …).

V družbi, v kateri živimo, so živali poblagovljene; imajo zgolj tržno vrednost, določeno z uporabnostjo za človeka. Članice in člani društva Za Živali! prepoznavamo družbenosistemsko obravnavo živali kot človekove lastnine kot družbeni in moralni problem. V okviru gibanja za družbeno pravičnost poudarjamo osebno odgovornost posameznice, posameznika. Vsakdo, ki želi ukinitev institucionaliziranega izkoriščanja živali, mora začeti pri sebi. Vse to je možno samo tako, da postanemo vegani.

 

6. PREDAVANJA

30. maja 2011 je Branislava Vičar v Mladinskem centru MIŠ v Slovenski Bistrici izvedla predavanje z naslovom Živali – lastnina ali osebe?

9. julija je Branislava Vičar na Živih dvoriščih, ki so potekala v okviru Festivala Lent, izvedla predavanje z naslovom Živali v proizvodnih odnosih: od zgodnjega udomačevanja do urbano-industrijske proizvodnje.

 

7. OBJAVE ČLANKOV

Julija 2011 je bil v Večeru objavljen članek Branislave Vičar  8-urni prevozi živali: sprememba položaja živali ali zgolj ohranjanje institucionaliziranega izkoriščanja? Članek pokaže na nesmiselnost kampanj, ki ne preizprašujejo uporabe živali same po sebi in s tem zamegljujejo temeljni problem človeške dominance nad drugimi živalmi.

Septembra 2011 je bil v Dnevniku in v Večeru ter na strani Društva za razvoj humanistike Zofijini ljubimci (http://www.zofijini.net/cenzurirano_arhiv2011.html) objavljen članek Branislave Vičar Veganstvo v orlovem gnezdu, ki pokaže na osnovno hegemonijo, ki veganstvo stabilizira kot predsodek.  

 

Predsednica Za živali!, društva za uveljavitev njihovih pravic

Urška Breznik

več