za živali

| More
Med in čebele (68. Veganska večerjica)

68. Veganska večerjica

Veganske večerj(ic)e 13.03.2017. 08:46

Za živali vas v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže vabimo na Vegansko večerjico, ki bo v četrtek, 16. 3. 2017, ob 19.30 v prostorih INFOPEKE (Kulturni center Pekarna, Ob železnici 16, Maribor).

Tokrat si bomo ogledali_le dokumentarni film More than Honey (Več kot med, 2013).

Film prikaže komercializirano in industrializirano vzrejo čebel v ZDA, ki jo usmerjajo interesi vodilnih korporativnih kompleksov, in se osredini na destruktivne korporativne agrikulturne prakse, ki dajejo prednost korporativnemu dobičku pred zdravjem čebel in ljudi.  

Korporacije, kot so Monsanto, Dow, Bayer in druge, s kontinuirano proizvodnjo insekticidov in herbicidov ubijajo čebelo za čebelo do celotnih populacij. Vrsta insekticida, imenovana neonikotinoid,  povzroča akutne in kronične zastrupitve ne le posamezne čebele, temveč celotnih kolonij. Čebele prinašajo kontaminirani in cvetni prah v panj in s tem ustvarjajo zelo strupeno življenjsko okolje za vse čebele. Toksičnost uničuje njihov centralni živčni sistem, to pa povzroča zmedenost in v končni fazi čebele ne morejo leteti in se vrniti v panj. 

Drugi dejavnik množičnega umiranja čebel je hranjenje čebel s fruktoznim koruznim sirupom in posledično slabitev njihove odpornosti, saj industrializirane farme čebel v težnji po maksimiziranju dobička uporabijo celoten pridelek medu.

V zadnjih desetletjih življenje čebel množično ogroža tudi sajenje monokultur, kot sta koruza in soja, na področjih, ki so nekoč predstavljala zdrav habitat za opraševanje. V kombinaciji z drugimi transformacijami zemljišč, ki sledijo kapitalističnemu imperativu, se drastično omejujejo zdravi čebelji habitati. 

V diskusiji, ki bo sledila, se bomo osredinili_e na vprašanje uporabe čebel za med onstran vplivov destruktivnih industrializiranih praks na ekosisteme.