za živali

| More
Plutarh in Shelley: zagovor živali (Za živali! na Živih dvoriščih in Art kampu)

Za živali! na Živih dvoriščih in Art kampu

Novice 24.06.2013. 22:12

Za živali! vas v okviru Živih dvorišč v četrtek27. 6. 2013ob 19. uri vabimo na dvorišče Ulice kneza Koclja 6, kjer bo dr. Branislava Vičar izvedla predavanje z naslovom: Primerjava zagovora živali v Plutarhovi razpravi O uživanju mesa in Shelleyjevem Zagovoru naravne prehrane.

petek28. 6. 2013, vas v okviru Art kampa med 16. in 18. uro vabimo v Mestni park na vegansko kuharsko delavnico za otroke, kjer bomo pripravljali slastne mafine.

 

Primerjava zagovora živali v Plutarhovi razpravi O uživanju mesa in Shelleyjevem Zagovoru naravne prehrane

Plutarhovi teksti o živalih iz njegovega zgodnjega obdobja (Ali so pametnejše kopenske ali morske živali, Živali imajo razum, O uživanju mesa) predstavljajo prvo in najodločnejšo obrambo kapacitet in moralnega statusa živali, usmerjeno proti stoiški poziciji, da so vsa in zgolj človeška bitja člani sfere pravičnosti in da živali obstajajo zgolj za zadovoljevanje človeških želja. Plutarh kritizira stoiški vidik instrumentalne vrednosti živali in trdi, da imamo ljudje do živali dolžnosti pravičnosti. V razpravi O uživanju mesa opredeli uporabo živali za prehrano kot očitno nepravičnost, na osnovi argumenta o izkustvenih kapacitetah živali. Razprava je navdihnila angleškega romantičnega pesnika Percyja Shelleyja, da je l. 1812 napisal esej Zagovor naravne prehrane. Shelley Plutarhov  etični argument nadomesti s t. i. life-style argumentom, ki podpira končno izpeljavo liberalnega individuuma, ki se vzpostavlja v razmerju do življenjskega sloga kot samozadostne politike.